уторак, 24. март 2020.

КРСНА СЛАВА



Крсна слава

Помаже Бог, народе српски!
Тема нашег данашњег часа је крсна слава. Свима добро позната тема. Готово да нема куће у србији која не слави и не празнује неког свеца заштитника.
Поред свете литургије, свака породица је црква у малом славећи своју крсну славу - породични сабор љубави.

Једна од главних одлика српског православља јесте крсна слава. Сваки дом има свога свеца заштитника, који се за нас моле Богу.

Наши преци почели су да славе  оног светитеља на чији дан су примили свето крштење  (отуда и назив Крсна слава). Све се то доводи у везу са покрштавањем Срба које се десило у 9. веку за време српског кнеза Мутимира.

Важно је питање зашто славимо славу?Светитељ кога славимо је наш заштитник и молитвеник пред Богом, он нас невидљиво чува и помаже у свим животним тешкоћама.

Још је важније питање како славимо славу? Важно је да крсну славу славимо онако како је прописала наша света Црква. Велике неправилности јављају се из превеликог утицаја народних обичаја и званичног учења Цркве, што доводи до тога да свака кућа посебно има своје обичаје за славу, а веома често се слава претвори у неконтролисано и неумерено конзумирање јела и пића, што нужно доводи до свађа, ружних речи.....

Сам дан славе треба да буде посебан за сваку породицу, тог дана треба решити све неспоразуме у кући, како би слава протекла у љубави породице, не треба користити ружне речи, а лоше мисли и дела треба оставити по страну јер треба имати на уму да спремајући славу молимо Бога и балгодаримо му да нам пошаље благодат, здравље и спасење.



За славу се припрема: славски колач, свећа, вино, жито, а све остало колико се има и може. Најправилније је да се колач однесе у цркву на дан славе, и да га после Свете литургије пререже свештеник. Међутим, традиција нарочито на југу Србије је таква да се колач реже дан уочи славе, или што би ми рекли ,,на заслугу" и није ништа погрешно, Црква је прихватила традицију југа Србије, уосталом то је и лепота нашег краја.

Пуно је симболике у ономе што припремамо за славу: Славски колач представља самога Господа Исуса Христа који је хлеб живота, вино представља невино проливену крв Христову, свећа представља светлост Христове науке а жито је симбол вечног живота оличеног у Христовом васкрсењу.

Питања:
1. Шта је то крсна слава?
2. Од када Срби славе славу?
3. Шта се припрема за славу?
4. Која је симболика онога што припремамо за славу?
5. Напиши краћи састав Слава у мом дому.
6. пронађи молитву посвећену свецу кога славиш.

Нема коментара:

Постави коментар