понедељак, 30. март 2020.

Васкрсење Христово (први разред)


Помаже Бог! тема нашег данашњег часа је ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО, најрадоснији хришћански празник који представља суштину наше вере.



Због свог проповедања, бројних исцељења болесних и чуда која су пратила његов рад Исус је око себе окупио велики број људи  који су га верно следили и слушали његову реч. После свечаног уласка Исуса Христа у Јерусалим, зли и неваљали људи који су мрзели Исуса Христа, тражили су да он буде осуђен на смрт,  све то се дешавало у време Понтија Пилата.

Да Исус буде ухваћен помогао је Јуда Искариотски који је за 30 сребрних новчића издао свог учитеља.

Према ранијем договору са јеврејским првосвештеницима  и одредом војника Јуда је пољупцем требао да покаже Исуса. До дана данашњег сачуван је израз ,,Јудин пољубац" који је симбол издаје.

Након што је Исус ухваћен, кренуло је суђење, које је завршено тако што је Исус осуђен на смрт. Војници су ухватили Исуса, обукли му црвену кабаницу, на глави му ставили трнов венац и натерали га да носи велики дрвени крст, на коме ће бити разапет. СВе се то дешавало у петак, а тај дан наша света црква обележава као Велики Петак, и то је најтужнији дан у читавој хришћанској историји. Исус је разапет на крст на брду званом Голгота.

У недељу рано ујутру Исус је Васкрсао, устао је из мртвих и победио смрт. Тај дан славимо као Васкрсење Христово и то је најрадоснији хришћански празник. Тада идемо у цркву на литургију, фарбамо јаја


и поздрављамо се речима ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!


Питања за вежбу:
1. Због чега је Исус осуђен?
2. Ко је издао Исуса?
3. Где је Исус разапет?
4. Када је Исус Васкрсао?
5. Како се поздрављамо за Васкрс?
6. Напиши или нацртај рад на тему Васкрс у мом дому.

Нема коментара:

Постави коментар