уторак, 24. март 2020.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА



Света литургија




Помаже Бог!

Тема нашег данашњег часа је Света литургија. Ми смо на претходним часовима почели причу о литургији, сада је настављамо. Литургија је центар православног богослужења - јер је сам Господ са нама. Ову свету службу установио је сам Исус Христос на Тајној вечери речима упућеним Апостолима: ,,Узмите, једите, ово је тело моје… Пијте из ње сви, јер ово је крв моја Новога завета, која се пролива за многе ради отпуштења грехова"

Света литургија се обавезно служи сваке недеље, она је заједничка молитва током које се приносе дарови (у виду хлеба и вина) који се овећују и којима се током Свете литургије причешћујемо.


Најважније што се догађа на Светој литургији је силазак Светог Духа на принесене дарове , хлеб и вино, њихово освећивање чиме ти дарови постају сам Бог.


Света литургија има своје делове:
1. ПРОСКОМИДИЈА - Реч ”проскомидија” значи приношење. То је први део Литургије за време кога се просфоре (припремљени квасни хлеб за Литургију) доносе у олтар и припремају за освећење, По завршетку проскомидије,  звоњењем свих звона, објављује се почетак Св. Литругије, коју свештеник почиње слављењем Бога, Тројичног у лицима: ”Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова
2. ЛИТУРГИЈА ОГЛАШЕНИХ - Оглашени су били људи коју су се припремали за крштење, за прелазак у хришћанску веру. Литургији оглашених у старини могли су да присуствују и покајници, па чак и незнабошци. Тако се по њима, овај део Литургије назива ‘‘Литургија Оглашених.  При крају певања стихова блаженстава врши се мали вход. Свештеник, носећи Јеванђеље на грудима, излази кроз северне двери и иде преко солеје (узвишени део брода храма до иконостаса) према царским дверима (средишња врата или двери у склопу иконостаса), говорећи тихо молитву входа, која говори о томе да анђели Божији служе заједно са свештеником Литургију. На средини солеје свештеник благосиља вход (улазак), целива Јеванђеље и онда, подигавши га високо изнад главе, говори на царским дверима: ”Премудрост, стојмо смерно”. Овим речима позива вернике на пажњу, јер ће ускоро наступити читање Светог Писма.

3. ЛИТУРГИЈА ВЕРНИХ -  Кад су на позив свештеника оглашени (некрштени) изашли из храма, почиње трећи део Литургије коме могу присуствовати само верни, због чега се и назива Литургија верних. Главни делови Литургије верних су: велики вход, припрема за освећење часних дарова, освећење дарова, припрема за причешће, причешће свештеника и верника, благодарење Богу што нас је примио ка својој божанској тајни и завршетак Литургије.

Већи део Свете литургије обавља се у олтарском простору, који је од остатка цркве одвојен иконостасом. Литургију може да служи само епископ, и у његово име свештеник.


Иконостас одваја олтарски простор од остатка цркве
Олтар - Часни престо са светим сасудима

Током литургије користе се литургијски предмети који се називају СВЕТИ САСУДИ: Покривачи, Дискос,  Звездице, Путир, Копље, Кашичица, Губа, Рипиде и Кадионица.

Питања за вежбу:
1. Шта је света литургија?
2.Ко је установио литургију? 
3. Којим речима започиње литургија?
4. који су делови литургије?
5. Шта се најважније догађа на литургији? 
6. Наведи литургијске предмете?.

Нема коментара:

Постави коментар