уторак, 31. март 2020.

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО


          Због начина на који је Исус проповедао долазак Царства Божијег, добио је пуно непријатеља код јеврејских првосвештеника- фарисеја- које је предводио Кајафа. Због тога су Исуса уходили, пратили његов рад тражећи повод да га осуде. Тада је било веома тешко пратити Исуса јер је око њега било окупљено много народа који су верно пратили сваку његову изоворену реч.
Васкрсење Христово
        Исус је са својим следбеницима дошао у Јерусалим током прославе пасхе. Дочекала га је велика гомила људи, вичући: „Осана, нека је благословен који долази у име господње, и то — цар Израиљев!“. Касније те недеље, Исус је славио пасху са својим ученицима на гозби познатој као Тајна вечера — на којој је Исус најавио да ће га издати један од његових ученика, након чега ће бити погубљен. Током овог обреда узео је хлеб у руке говорећи: „Ово је моје тело које се даје за вас“ и „Ова чаша је нови савез мојом крвљу која се пролива за вас“. Након тога им је рекао да то чине у спомен на њега. Након вечере, Исус и његови ученици отишли су Гетсимански врт да се моле. 


 Док су се налазили у Гестиманском врту, Исуса су ухапсили чувари храма, по наређењу Синедриона и свештеничког поглавара Кајафе. Хапшење се одиграло у тајности током ноћи, како би се избегли нереди, јер је Исус био веома омиљен у народу. Јуда Искариотски, један од Исусових апостола, издао га је показавши га стражарима тако што га је пољубио. Симон Петар, други Исусов ученик, узео је мач и напао једног од стражара, одсекавши му ухо које је, по Луки, Исус одмах зацелио чудом. Исус је укорио апостоле речима „ко се мача лати, од мача ће и погинути“. Након његовог хапшења, Исусови апостоли су се сакрили. 

,,Јудин пољубац" симбол издаје

 Током Синедрионовог суђења Исусу, свештенички поглавари и народне старешине питали су Исуса: „Ти си дакле син Божји?“, на шта им је он одговорио: „Ви кажете да сам ја“, након чега су га оптужили за богохуљење. Свештенички поглавари су га након тога предали римском прокуратору Понтију Пилату, на основу оптужбе за побуну, јер је тврдио да је цар Јудејски. Када је Исус дошао пред Пилата, овај га је питао: „Јеси ли ти цар Јудејски?“, а Исус му је одговорио: „Ти кажеш“. Према Јеванђељима, Пилат лично није мислио да је Исус крив за било какав прекршај против Римљана, а како је био обичај да за пасху римски гувернер ослободи затвореника,  Пилат је понудио окупљеној гомили да бира између Исуса из Назарета и бунтовника по имену Варава. Гомила је одлучила да се Варава ослободи, а Исус разапне. Пилат је опрао руке како би нагласио да није крив за неправедну одлуку. 


       Чин разапињања су извршили римски војници, обично четворица, којима је заповедао капетан, Исус је морао да понесе свој крст на губилиште, али од шибања га је издала снага, па му је помогао Симон из Кирине. Од дворца Антоније, где је Христу изречена смртна пресуда, до Голготе била је раздаљина једва један километар.Био је то ,,пут суза" последња улица којом је Исус кренуо ка Голготи. Са Исусом су распета још два разбојника, чиме је Пилат хтео да се наруга Христу. Сами војници ипак указаше почаст Исусу, распевши га у средини, чиме се испунило једно пророчанство Исаије. Чину распећа присуствовали су и чланови Судског већа, како би се осведочили да је њихова пресуда извршена. Јеванђелист Лука бележи и молитвени уздах Христов на Крсту: "Оче, опрости им, јер не знају шта чине."

     
  Христос је распет у трећи час, тј. у девет сати пре подне  по нашем рачунању времена, а у шести час, тј. у подне, наступило је чудновато помрачење сунца. Око три сата после подне  Исус је изрекао речи: "Боже, Боже мој, зашто си ме оставио?". После тога су га напојили сирћетом, и Он онда предаде дух Свој Оцу: "Оче, у руке твоје предајем дух свој. И рекавши ово издахну." Овај тренутак био је пропраћен чудноватим природним појавама: поцепала се храмовна завеса на двоје, која је делила Светињу над светињама од светиње, као видљиви знак да је дошао крај Староме Завету и да је сад отворен приступ у небеску скинију; затим, земљотрес, распадање стена, отварање гробова и васкрсавање многих праведника. Смрт Христова је уследила у девети час, тј. у три сата после подне,

  Управо у време скидања с Крста, одважио се Јосиф из Ариматеје, члан Синедриона, да затражи Тело Христово од римске власти, да га сахрани у новоусеченом гробу у оближњем месту. Други члан Синедриона, Никодим, помогао је око Христовог погреба; донео је мешавину мирисних смола и неког прашка који се стављао између завоја за повез покојника. Сигурно је да су им помагале и жене које су присуствовале Распећу, међу којима и Христова Мати. Ова сцена скидања Исуса Христа с Крста изображава се, посебно, на антиминсима, без којих се не може служити Божанска Литургија.

         После тродневнога боравка телом у гробу и душом у Аду, Исус Христос је Васкрсао - устао је из мртвих, јер силу његовог божанства Ад није могао да савлада, и тиме је отворио врата која воде у свет нове, преображене реалности, реалности славе и вредности која је људима до тада била непозната и недоступна. Тамо је Христос први ушао, а онда покајани или благоразумни разбојник са десног крста, па за њим старозаветни праведници који су примили Христа у току његовог тродневног боравка у Аду, и проповедања Јеванђеља које је три и по године проповедао на Земљи. Када су побожне жене дошле да обиђу Христов гроб наишле су на одваљен камен са улаза, и на анђела Господњег који им рече:,,Што живога међу мртвима тражите!"


          Христос је својим Васкрсењем разрушио смрт, њену власт над нама, њено безнађе и њену коначност. Христос обећава изобилно убризгавање новог живота, ново небо и земљу, радост свеопштег Васкрсења. То је смисао, то је бескрајна радост средишње и суштинске вероисповедне тврдње Символа Вepe Цркве Христове: "И који је Васкрсао у трећи дан по Писму." По Писму - то значи у сагласности са оним познавањем живота, са оним схватањем света и човека, душе и тела, духа и материје, живота и смрти које нам је богооткривено у Светом Писму. У тој тврдњи садржана је сва вера, сва љубав, сва нада Хришћанства

питања:
1. Како су се звали Исусови противници и ко их је предводио?
2.  ко је издао Исуса?
3. Ко се одрекао Исуса?
4. Ко је осудио Исуса?
5. Шта је ,,пут суза"?
6. када је и где разапет Исус?
    

Нема коментара:

Постави коментар