понедељак, 20. мај 2019.

,,У ЈУСТИНИЈАНОВУ ЧАСТ"


Ученици ОШ ,,Вук Караџић" из Лебана извели су свечану академију ,, У Јустинијанову част" у Народном музеју у Лесковцу, у склопу манифестације Музеји за 10, којом се обележава светски дан музеја и одржава, сада већ традиционална, Ноћ музеја у којој музеји широм Србије отварају своја врата за посетиоце нудећи им бројне културне садржаје.


Ученици Алекса Петковић, Ања Станковић, Анђела Станојевић, Никола Костић, Страхиња Илић, Лука Ивковић, Хелена Жупанчић, Теодора Станковић, Доротеја Богдановић, Анђела Трајковић, Тара Митић, Лена Златановић и Вукашин Стевановић  са наставницом Дубравком Ђорђевић изнели су програм свечане академије на опште одушевљење свих присутних а посебно радника Народног музеја у Лесковцу. Ученици су носили реплике визнатијских тога израђене у склопу пројекта ,,Легенда о Царичином Граду" финансираном од стране Министарства културе, а чувају се у Туристичкој организацији Општине Лебане, којој овом приликом упућујемо захвалност.









Академију су пратиле бројне радионице калиграфског писања, а разне стилове писања посетиоцима су показивале Тијана Митић, Дуња Јовановић и Марија Младеновић, и радионице израде предмета од глине којим су се бавили Миљан  Радосављевић и Сања Петковић.





Посебну пажњу привукли су стубови и мозаици са мотивима из Царичиног Града које је са ученицима припремила наставница ликовног Јелена Трајковић. Техничку поршку пружио је наставник информатике Александар Здравковић.




Поред радионица, ученици Матеја Тасковић, Димитрије Ђорђевић, Лука Мицковић, Велибор Ристић и Иван Стаменковић, у улогама витезова чувара Царичиног Града носили су верне реплике византијских штитова из 6. века.




Након завршеног свечаног дела програма, кустос и археолог Народног музеја у Лесковцу Неша Димитријевић повео је византијског василевса у обилазак археолошке поставке о Царичином Граду. Ученици су имали прилике да чују бројне чињенице и занимљивости о једином градском насељу на простору читаве лесковачке котлине и виде бројне предмете са археолошког локалитета.


















На крају бих упутио захвалност директорки Народног музеја у Лесковцу Мири Ниношевић, што је препознала и означила ОШ ,,Вук Караџић" из Лебана као носиоца културних активности у Општини Лебане, а наше ученике као једне од најбољих промотера Царичиног Града. Искористио бих прилику да позовем све љубитеље византијске културе да нам се придруже, на четвртој по реду, манифестацији Улицама Царичиног Града. 

                                                                                                             Милан Живковић


Нема коментара:

Постави коментар