петак, 27. јул 2018.

БОСИЛЕГРАДСКО КРАЈИШТЕ ПЕВА И ИГРА



На крајњем југоистоку Србије, на тромеђи Србије, Бугарске и Македоније, налази се Босилеград, место где се спајају две културе правећи од места јединствено Босилеградско крајиште препознатљиво по песми, игри, укусној храни, гостољубивим и срдачним људима. Босилеградски крај има своју богату историју, био је под владавином Византије, Бугарске, а од времена краља Милутина 1282.г. па све до доласка Турака био је у саставу Српске државе.




Занимљива је легенда о краљу Буса и краљу Бранку коју су бранили крај од Турака, најпре ја савладан краљ Бранко а онда су се Турци послужили луквством натеравши Краља Бранка да пошаље поруку Краљу Бусилу да изађе из тврђаве, и пошто Турака нема више, да оду на причешће у црву Светог Спаса у селу Рајчиловци. Приликом изласка Краљ Бус је да заповест својим људима да затворе тврђаву и да је добро чувају. Међутим, када је стигао код цркве, Турци су га заробили и убили заједно са Краљем Бранком, а  Босилеград спалили. Према легенди по овом краљу Бусу је и Босилеград добио име. Данас на месту где се спајају Лисинска и Љубатска река стварајући Драговиштицу налази се неистражени археолошки локалитет „Градиште“ који би могао да буде трврђава краља Буса.








Из босилеградског краја је познати бугарски писац Емануил Попдимитров, и етнограф Јордан Захаријев, дописни члан Бугарске академије наука и аутор до сада непревазиђене студије Ћустендилско крајиште.

Од 27. јула до 2. августа Босилеград је домаћин највећег фолкорног фестивала на Југу Србије Крајиште пева и игра, који током пет дана трајања окупи на десетине фолклорних група из Србије, Бугарске, Македоније и других земеља, и готово хиљаду играча из бројних градова, најбољих чувара своје фолклорне и културне баштине. Босилеград 2018.г. слави мали јубилеј десет година постојања фолклорног фестивала Крајиште пева и игра и овом приликом им честитам и желим да трају још дуго и чувају богату културну баштину овог дела Србије.











Босилеградско крајиште са својом ношњом и музиком припада југоисточној кореографској области, фолклорно најбогатијој,  која се простире од Пирота и Босилеграда на истоку до Косовског попоравља на западу и од Врања на југу до Ниша и Алексинца на северу. Препознатљив темперамент људи пренео се на игру, а оригинална ношња Босилеграда препознатљива је широм света. 


Нема коментара:

Постави коментар