недеља, 10. фебруар 2019.

Заборављени јунак: ЦВЕТКО ВРАНОВАЧКИ


Први српски устанк 1804.г. је један од најзначајних догађаја из новије српске историје. Жеља за слободом српског народа у Београдком пашалуку почела је као буна на дахије, против њиховог терора и злодела, да би после битке на Инковцу 1805.г. када су српски устаници поразили регуларне трупе Османске инперије прерасла у отворени устанак против царевине. Одјек победе на Иванковцу дошао је и до лебанског краја, где је рад на ослобођењу од Турака радио Цветко Врановачки из села Доњег Врановца. 


          Село Доње Врановце се први пут помиње у Попису Нишког кадилука 1498.године када је село плаћало ушур од конопље од 185 акчи. Порез на ситну стоку у Врановцу је износио 352 акче, а порез од свиња 127 акчи. Ову су први и конкретнији подаци који говоре о привредној делатности лебанског краја. У дефтеру из 1516.г. спомиње се Врановац – које има 49 обичних, 9 удовичких домаћинстава и 7 не ожењених мушкараца, са приходом од 6122 акче. Према дефтеру из 1536.године Врановце има 15 хришћанских и 1 муслимаску кућу, 3 неожењена мушкарца и приход од 3200 акче. Док је 1570 године село имало 21 хришћанску и 4 муслиманске куће.
     
         Ово село је остало познато по Цветку Врановачком. О његовом детињсту се не  зна много, зна се да су га родитељи дали неком калуђеру  и да код њега учио да пише. Када су му родитељи умрли отишао је у Шумадију, тачније у Јагодину, а после повратка у завичај често причао о Кочиној крајини. По повратку у Врановце бавио се трговином и отворрио хан у месту свог рођења. Светислав Марић, учитељ у Лебану који нам доноси највише података о нашем јунаку из Првог српског устанка, каже да су га његови људи изабрали за кнеза. "Његов коњ вранац био је неустрашив, као и његов власник, био је добар јахач, имао велики нож и брзу пушку. Цветко је био средњег раста, широких плећа округла лица густиг црних и великих бркова и веђа и говор му је био крупан".

1802.године обновио је цркву у Бошњацу, а приликом изградње нападали су га Арбанаси под командом Абрурахмана из Слишана, али је успео да се одбрани и да Арнауте натера на повлачење. Радио је на припремању нашег краја за борбу против Турака, а успеси у долини Топлице и Пусте Реке додатно пробудили целу лесковачку нахију.  Велики успех Цветка Врановачког огледа се у томе што је  побунио 50 села и имао 600-700 устаника. Са својим људима кренуо је на Гделицу. Имао је два већа боја са Турцима код села Паликућа и код Вучја и у оба разбио Турке.

У летопису Бошњачке цркве стоји “ По казивању Јанићија Поповића једино чисто село било је Шумане код Лебана, а у суседном Врановцу - Цветко Врановачки - он је подигао цркву у Бошњацу на месту старе порушене цркве и он се у Дубову састао са Карађорђем”. Тадашњи свештеник није знао да се Цветко Врановачки састао са Карађорђевим људима Станојем Главашом и Младеном Миловановићем. 

Цветко Врановачки погинуо је приликом опсаде Дедобарског хана. Придошли Турци из Врања и Лесковаца са собом су довукли и топове и погодили џебану у Дедобарском хану, који је услед експлозије одлетео у ваздух а међу погинилума био је и Цветко Врановачки. 

Рад Цветка Врановачког је неоспоран, овај заборављени јунак је обнови цркву у Бошњацу и најзаслужнији је за организовање националног рада на ослобођењу од Турака у лебанском крају. Најбоље ћемо се одужити овом великом и забољављеном јунаку када би једна улица носила његово име, и када би у неком будућем времену овом знаменитом Србину подигли споменик.

Нема коментара:

Постави коментар