понедељак, 22. октобар 2018.

ОШ "Вук Караџић" из Лебана одржала Велики школски час


Ученици и наставници ОШ "Вук Караџић" у Лебану свечаном академијом обележили су 21. октобар - Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.


Прошло је тачно 77 година од када је немачка војска извршила ратни злочин у Крагујевцу, када је за неколико дана октобра 1941. године, на систематски начин убила готово 2800 недужних људи. Међу стрељанима  било је и више од триста ученика Крагујевачке гимназије. Њихови животи обележили су страдање читавог српског народа током Другог светског рата. На симболичан начин је вајар Миодраг Живковић приказао прекинут лет српске младости, једне генерације која је требала да ствара.


Настављајући добру традицију обележавања важних датума из српске историје, ученици  ОШ "Вук Караџић" су на симболичном задњем часу одржали Велики школски час. Свечаном академијом и веома добрим казивањем стихова, оживљавале су сцене крагујевачке трагедије. Посебно су се издвојили Ања Станковић стиховима Радоја Радовановића, Крагујевац и Јаков Миљковић  стиховима Шумарице. Остали учесници академије Алекса Петковић, Хелена Жупанчић, Анђела Станојевић, Николина Величковић, Теодора Станковић, Доротеја Богдановић, Филип Стошић и Лена Златановић допринели су да Велики школски час у основној школи "Вук Караџић" добије академски карактер и да се једним узвишеним чином ода почаст стрељањим ученицима и свим невино настрадалим српским жртвама током Другог светског рата.








Јасне поруке које су данас упућене са сцене, поруке које су упутили ученици ОШ "Вук Караџић",  говоре о томе да Велики школски час још увек траје, да се чува сећање на невино настрадале ученике и њихове професоре: "Био је један октобар четрдесетпрве, туробност јесења, била је једна младост, пушком за трен однесена".


"Будимо добри потомци, да бисмо били добри преци".

Нема коментара:

Постави коментар