петак, 19. октобар 2018.

ХРАМ ПРЕНОСА МОШТИЈУ СВЕТОГ НИКОЛЕ У ПРЕКОПЧЕЛИЦИ




На улазу у село Прекопчелица, са десне стране пута, налази се неми сведок времена и центар окупљања верног народа, храм преноса моштију Светог Николе.

Храм Светог Николе у Прекопчелици подигнут је на темељима старе цркве порушене  током турске најезде.  Садашњи изглед црква је добила 1873.г. после темељне обнове храма за време свештеника Јована Поповића, који је према доступној литератури био парох прекопчелачки до 1883.г. када на његово место долази велики национални радник Петар Цветковић.

Први иконостас обновљене цркве замењен је 1910.г. и премешен је у цркву Светог Илије у оближњем селу Штулац.



Иконостас цркве Светог Илије у селу Штулац из 1873.г.

Интересантна је архитектура ове цркве јер је грађена од камена и има прегршт архитектонских украса старе цркве, тако да је необјашеиво због чега се сада црква прекрива модерним материјалима и изолацијом се прекрива аутентичност цркве.
украс на спољашњем зиду цркве Светог Илије у селу Штулац


Још једна занимљивост везана за цркву Светог Илије је да се налази на месту које се зове Царичино, и управо за то подручје  турски пописи наводе постојање манастира Часног Трна, па би било од велике важности да нам археологија да додатне одговоре око времена настанка цркве.

Садашњи изглед храма Светог Николе резултат је дугогодишњег рада свештеник Петра и Харалампија Цветковића

Петар Цветковић

Харалампије Цветковић


Кров и фасаду је о свом трошку реновирао свештеник Харалампије, а захваљујући њему је у црквеном конаку отворена друга школа у Јабланичком срезу.

Унутрашњост храма осликана је фрескама са мотивима из Старог и Новог Завета, а фреске потичу с краја 19. века.










Порта цркве је ограђена зидом од печене цигле, а поред цркве налази се звоник  висине 12 метара чија је основа осмострана призма. Звоник је погигнут у време Петра I Карађорђевића 1905.године.



Црква је нарочито страдала током Великог рата за време бугарске окупације. По утврђеном систему денационализације у храм Светог Николе био је смештен бугарски свештеник Христо Стоилов, њему је нарочито сметао у раду парох прекопчелачки Петар Цветковић који се истицао својим ауторитетом, образовањем и угледом који је имао у народу. То је имало за последицу да Петар Цветковић буде на најсвирепији начин убијен. Приликом стражарног спровођења из Прекопчелице у Лебане Нака из Орхане заклао је свештеника Петра и одсекао му главу остављајући тело и главу у Кривачки поток. Тек после неколико месеци људи су пронашли свог покојног свештеника и сахранили га. За овај злочин нико никада није одговарао.

Од свештеника који су опслуживали ову  парохију треба споменути Благоја Поповића и Николу Димитријевића који су вршили дужност архијерејског намесника среза Јабланичког.



Нема коментара:

Постави коментар